„… v něm se stáváme Boží spravedlností.“ 2. Korintským 5:21, přel. z angl.

Gándhí jednou řekl: „Odmítám, aby mi někdo procházel myslí se špinavýma nohama.“ Přesně to ale děláme, když nasloucháme starým odsuzujícím hlasům.
Jeden uznávaný spisovatel napsal: „Negativní obviňování mívá různou podobu. ‚Nejsi tak duchovní, jak bys měl být! Minulý týden jsi nepracoval dostatečně tvrdě. Bůh ti kvůli tvé minulosti nemůže žehnat.‘ Jsou to lži. I když děláme chyby, nemusíme žít v odsouzení. Dokonce i Pavel řekl: ‚Vždyť nečiním dobro, které chci, nýbrž zlo, které nechci‘ (Římanům 7:19). Je čas pokání a čas vše setřást a jít dál. Minulost nemůžeš změnit. Jestliže však dnes žiješ s pocitem viny kvůli včerejšku, nebudeš mít sílu žít ve vítězství. Bible říká: ‚Stůjte … obrněni pancířem spravedlnosti…‘ (Efezským 6:14). Pancíř přikrývá srdce, střed tvého bytí, způsob, jímž uvažuješ a jak o sobě smýšlíš. Pokud si myslíš: ‚Nečeká mě žádná velká budoucnost. Příliš často jsem své šance promarnil. Bůh ze mě nemůže mít radost‘ – namlouvá ti to žalobce, a ten nad tebou nemá žádnou autoritu. Bůh o něm říká, že byl svržen (viz Zjevení 12:10). Proto stůj pevně a připomeň mu: ‚Toho, který nepoznal hřích, kvůli nám ztotožnil s hříchem, abychom v něm dosáhli Boží spravedlnosti‘ (2. Korintským 5:21).“
Pravděpodobně jsi nadělal chyby jako všichni. Bůh tě ale vidí „v Kristu“, takže jsi „dokonalý“, „ospravedlněný“ a „přijatý“. Navíc jsi nedokončená práce – a on to s tebou nevzdá!