„… Hospodin žehná svůj lid pokojem.“ Žalm 29:11

Neustále se zvyšující tempo snižuje náš pokoj. V jednom starém vtipu řekla vystresovaná osobní asistentka svému šéfovi: „Až tenhle blázinec skončí, nervově se zhroutím. Na to jsem si zadělala, to si zasluhuji, a to mi nikdo nevezme!“ Možná se tomu zasmějeme, ale totéž se může týkat i tebe. Není tomu až tak dávno, co jsme plynutí času rozdělili na roční období. Roční období ale zplodila měsíční kalendáře, a ty zase denní diáře, z nichž se zrodily hodinové plány, které vedly ke vzniku osobních kapesních organizérů. A k čemu to všechno vede? Zdá se, že čím více roste naše produktivita, tím více klesá kvalita našeho života.
Jeden článek v deníku USA Today popisuje, jak terapeut Ofer Zur uspořádal konferenci pod názvem „Speed.com: Hledání smyslu v novém tisíciletí“. A hádej, kde ji uspořádal? V srdci Silicon Valley v Kalifornii, které je plné stresu! Když se účastníci sešli, Zur viděl jejich protáhlé obličeje, ustarané pohledy a duchem nepřítomné vystupování. Když si všiml, že si přinesli mobily a notebooky a začali je během jednání používat, rozezněl se v něm jeho vnitřní alarm. Okomentoval to slovy: „Začali jsme být posedlí rychlostí. Nakonec máme spoustu plánů, které nejsme schopni naplnit, a plný harmonogram, který nedokážeme dodržet. Paradoxem chytrých přístrojů, které nám šetří čas, je, že nám žádný volný čas nezbývá.“
Je ti to povědomé? Kde tedy můžeme najít pokoj? U toho, kdo se jmenuje „Kníže pokoje“. A on ti dnes říká: „Jen kdybys dal pozor na má přikázání, byl by tvůj pokoj jako řeka a tvá spravedlnost jako mořské vlny…“ (Izajáš 48:18).