„Užívej života se ženou…“ Kazatel 9:9

Jestli chceš upevnit své manželství, musíš si uvědomit tři věci:
1) Manželství je jedním s oblíbených cílů nepřítele. Vzpomeň si, jak ho zlobilo, že Jóbova rodina je pro Boha zdrojem potěšení. Takže pokud je tvůj domov harmonický a požehnaný, satan se pokusí na něj zaútočit. On chce být třetí stranou vašeho vztahu. Chce využít tvých slabin, aby mohl rozeštvávat a vyvolávat pocit zklamání. Nabudí v tobě nerealistická očekávání a od postoje služebníka odvede tvou pozornost k tomu, že se začneš užírat. Bude podněcovat tvou představivost nezdravými vztahy, až dosáhne toho, že cílem vašeho svazku a ovzduším panujícím ve vaší rodině přestane být Boží přítomnost. Dávej si proto pozor na jeho útoky a staň se ochráncem své rodiny.
2) Tvůj způsob myšlení určuje tvou náladu. Myšlenky přicházejí stále. Ve chvíli, kdy někdo vejde do místnosti, můžeš vycítit konflikt nebo pocítit spokojenost, žárlivost či radost a podobně. Postoje jsou nakažlivé, určují klima tvého domova jako termostat. Jeden muž si všiml, že v něm určité televizní pořady podněcují sexuální neklid do té míry, že se až přistihl, jak svou ženu srovnává se smyslností hereček. Jedna žena zjistila, že načasování nevysvětlitelné žárlivosti na manžela se u ní dostavuje vždy po sledování její oblíbené telenovely. Každá emoce má někde svůj počátek. Buď tedy vnímavý vůči všem změnám ve vašem domácím prostředí i ve svém vnitřním životě.
3) Porozumění přichází s nasloucháním. Láska znamená více naslouchat a méně mluvit. Naslouchej dostatečně dlouho, aby se mohly projevit ukryté emoce. Naslouchej dostatečně pečlivě, abys porozuměl. Naslouchej dostatečně pozorně, abys mohl posoudit skutečné potřeby svého partnera. Otázky, které kladeš, mohou odhalit, jak moc ti na něm záleží, proto se ptej jemně, opakovaně, a než odpovíš, modli se a odpověď si dobře rozmysli. Tak můžeš upevnit své manželství.