„Barnabáš chtěl s sebou vzít také Jana Marka. Pavel však nepokládal za správné vzít ho s sebou…“    Skutky 15:37-38

Pavel a Barnabáš tvořili skvělý misijní tým. Na jejich první cestě se k nim přidal mladý muž jménem Jan Marek. Zdá se ale, že se mu stýskalo po domově a vrátil se do Jeruzaléma. Na druhou misijní cestu ho chtěl Barnabáš vzít s sebou znovu, ale Pavel to odmítl. „Vznikla z toho taková neshoda, že se spolu rozešli: Barnabáš vzal s sebou Marka … Pavel si vybral za spolupracovníka Silase…“ (Skutky 15:39-40). Dovedeš si to představit? Dva duchovní velikáni nedokázali vyřešit svůj konflikt! Ano, stává se to i v nejlepších kruzích. Pavel byl naprosto cílevědomý a nestrpěl nic, co nemělo smysl. Barnabáš, jehož jméno znamená „syn povzbuzení“, byl typem trpělivého a milého člověka, který věřil ve smíření a odmítal kohokoli vyškrtnout ze svého seznamu. V tomto příběhu jsou dvě cenná ponaučení pro řešení sporů:
1) Všichni máme své slabiny, pokud se jedná o přátele a rodinné příslušníky. Vedoucí, kteří dokážou objektivně přehlížet krevní pouto nebo přátelství a zaměřovat se na to, co je nejlepší pro organizaci, jsou vzácní. Ve výsledku tím často trpí vize, kterou jim Bůh dal.
2) Někdy k vyřešení problému potřebuješ moudrou a důvěryhodnou třetí stranu. Pokud jde o problémy v církvi, dal Ježíš jasné směrnice. Nejprve musíš o problému jednat v soukromí, z očí do očí. Když to nefunguje, měl by sis přibrat jednoho nebo dva další a s nimi se pokusit o řešení. Jestli nepomůže ani to, musíš přednést situaci zralým duchovním vedoucím církve a nechat je do toho promluvit (viz Matouš 18:15-17). To je biblický způsob, jak řešit neshody, a to musí být i tvoje cesta.