„… nepadl, neboť měl základy na skále.“  Matouš 7:25

Věděl jsi, že než začne sněžit, některé druhy jedlí „sklápějí“ větve, takže pak nemusí nést takovou tíhu sněhu? Tuto sklápěcí reakci mají v sobě naprogramovanou. Bůh dal těmto stromům schopnost postavit se problému ještě dříve, než nastane. Tím je sníženo riziko, že se v bouři nebo větru zlomí.
Stejně je třeba si počínat v manželství. Problémům a krizím není možné se vyhnout, je ale možné se na jejich příchod připravit. Většina stresových bodů v našich rodinách je obecná, takže je možné je předvídat. Křesťanský psycholog James Dobson napsal: „Jeden můj dobrý kamarád a jeho manželka věnovali značné množství času přípravám na dobu, kdy se od nich jejich dospělé děti odstěhují. Často mluvili o opuštěném hnízdě a o tom, jak se s tím vyrovnali jejich přátelé. Přečetli si knihy o této životní fázi a přenášeli do svého života mnohé, co se z nich dozvěděli. Ve výsledku pak pro ně byl přechod do prázdného hnízda pokojný. Do každého manželství napadne trocha sněhu, zadují vichry a zaduní bouře. Pokud se ale oba na takové doby připravíte, pomůže vám to v náporu zimní bouře obstát.“
Jsou tři způsoby, jak se na to můžete připravit:
1) Mějte společné cíle nad rámec rodičovských povinností.
2) Sdílejte navzájem své pocity a potřeby a společně se starejte o jejich realizaci.
3) Denně se spolu modlete. Víš, že devadesát procent všech křesťanských párů se společně nemodlí? Tak buď pevný a dej si za cíl, že vy budete patřit k těm deseti procentům, kteří to dělají.