„… buďte pevní, nedejte se zviklat … vaše práce není v Pánu marná.“        1. Korintským 15:58

Vytrvalost je jedním z nejčastějších témat v Bibli. Apoštol Pavel napsal: „A tak, moji milovaní bratří, buďte pevní, nedejte se zviklat, buďte stále horlivější v díle Páně; vždyť víte, že vaše práce není v Pánu marná“ (1. Korintským 15:58). A dále: „V konání dobra neumdlévejme; neochabneme-li, budeme sklízet v ustanovený čas“ (Galatským 6:9). A Jakub dodává: „Blahoslavený člověk, který obstojí ve zkoušce; když se osvědčí, dostane vavřín života, jenž Pán zaslíbil těm, kdo ho milují“ (Jakub 1:12).
Dělicí čarou mezi vítězstvím a prohrou není nadání, ale vytrvalost. Být vytrvalý znamená:
1) Dávat vše, co máš, ne více, než máš. Někteří lidé se chybně domnívají, že vytrvalost vyžaduje víc, než mohou nabídnout. Ve výsledku jsou zklamaní a přestávají usilovat o postup. Vytrvalost však znamená dávat sto procent, ne více, a rozhodně ani ne méně.
2) Pracovat s odhodláním místo čekání na osud. Vytrvalí lidé v úsilí o úspěch nespoléhají na štěstí, osud nebo úděl. Uvědomují si, že čas zkoušek není časem pro zanechání snah.
3) Přestat až ve chvíli, kdy je práce hotová, ne když jsi unavený. Jestli chceš dosáhnout úspěchu, musíš často jít nad rámec toho, co si myslíš, že dokážeš. Nezapomeň, že dokud závodníci neudělají poslední krok, není o vítězství rozhodnuto. Takže čerpej z pomoci Boží milosti, nevzdávej se a běž dál, dokud nepřekročíš cílovou čáru a nezískáš cenu.