„… byl svržen žalobce našich bratří…“ Zjevení 12:10

Provinil ses někdy tím, že jsi někoho obvinil dříve, než jsi znal všechna fakta? Pokud ano, uvědom si, že jsi tak tahal za stejný konec provazu jako satan, oficiální „žalobce“ Božích dětí. Bible říká: „… byl svržen žalobce našich bratří, který je před Bohem osočoval dnem i nocí“ (Zjevení 12:10). Emocionální a duchovní zralost vyžaduje, aby ses nejprve snažil porozumět, a neobviňoval ukvapeně.
Podívej se, jaký příklad nám Bůh dal v zahradě Eden. Snadno mohl říci: „Adame a Evo, vy nevděční hříšníci, nikdy jsem vám neměl ohledně své zahrady důvěřovat!“ Boží způsob konfrontace Adama a Evy s jejich hříchem, prostý obviňování, je mocným vzorem pro ty z nás, kteří máme sklon mluvit dříve, než máme k dispozici všechny potřebné informace. Bible říká: „Hospodin Bůh zavolal na člověka: ‚Kde jsi?‘ On odpověděl: ‚Uslyšel jsem v zahradě tvůj hlas a bál jsem se. A protože jsem nahý, ukryl jsem se.‘ Bůh mu řekl: ‚Kdo ti pověděl, že jsi nahý? Nejedl jsi z toho stromu, z něhož jsem ti zakázal jíst?‘“ (1. Mojžíšova 3:9-11). Uvědom si, že Bůh předem znal odpovědi na všechny tři své otázky. Poskytl však Adamovi příležitost vysvětlit událost z vlastního pohledu.
V Adamově případě to nepomohlo. Stále však platí Boží princip, položit objasňující otázku a pozorně vyslechnout odpověď jsou základní kroky k překonání vlastní tendence kritizovat nebo obviňovat. Byl jsi někdy nespravedlivě obviněn? Pokud ano, nedělej druhým totéž. Ptej se a naslouchej!