„Dávejte, a bude vám dáno…“ Lukáš 6:38

Koncem devatenáctého století jel jeden poslanec do Skotska, aby tam pronesl důležitý projev. Cestoval vlakem do Edinburghu a potom pokračoval v kočáře taženém koňmi na jih směrem k cíli. Ale cesty byly špatné a kočár uvízl v bahně. Nějaký skotský chlapec z nedaleké farmy mu přišel na pomoc s několika koňmi a pomohl kočár vytáhnout. Poslanec se ho zeptal, kolik mu dluží. „Nic,“ odpověděl chlapec. „Jsi si jistý?“ naléhal politik. On ale odmítl přijmout peníze. „Dobře, je tedy něco, co pro tebe mohu udělat? Čím chceš být, až vyrosteš?“ Chlapec řekl: „Chtěl bych být lékařem.“ Poslanec nabídl mladému Skotovi, že mu pomůže dostat se na univerzitu, a skutečně svůj slib splnil.
O více než půl století později ležel Winston Churchill vážně nemocný se zápalem plic, který dostal během účasti na válečné konferenci v Maroku. Podávali mu nový zázračný lék zvaný penicilin, který byl objeven sirem Alexandrem Flemingem. Ano, uhodli jste! Fleming byl ten malý skotský chlapec, který přišel na pomoc poslanci. A tím poslancem nebyl nikdo jiný než Randolph Churchill, otec Winstona Churchilla.
Je to tak, co zaseješ, to sklidíš. Ježíš tuto pravdu vyjádřil, když řekl: „Dávejte, a bude vám dáno…“ (Lukáš 6:38). Takže když ti dnes Bůh říká, abys zasel semeno laskavosti do života někoho druhého, je to proto, že někde o kus dál má pro tebe připravenou sklizeň požehnání.