„On … všechno působí rozhodnutím své vůle…“ Efezským 1:11

Bůh může způsobit, že se špatná rozhodnutí lidí okolo tebe obrátí ve tvůj prospěch. Takže místo hledání někoho, koho bys obvinil, snaž se ve své situaci vidět Boží ruku. Josef objevil tři věci:
1) Jestli tě Bůh chce mít v paláci, nikdo tě nemůže udržet ve vězení.
2) Tvá budoucnost není v rukou jiných lidí, je v rukou Božích.
3) K tomu, abys naplnil své Bohem dané povolání, nepotřebuješ spolupráci a souhlas všech, potřebuješ ale spolupráci jedné osoby, sám sebe.
Josefovi bratři udělali špatné rozhodnutí, protože Josefa nesnášeli. Potífarova žena udělala špatné rozhodnutí, když Josefa křivě obvinila. A králův číšník udělal špatné rozhodnutí, když se k Josefovi obrátil zády. Bůh však skrze ně udělal správnou věc! Zařídil, aby každý Josefův krok směřoval k trůnu. Po letech odloučení stanul Josef tváří v tvář těm, kteří s ním jednali tak zle, a řekl: „Vy jste proti mně zamýšleli zlo, Bůh však zamýšlel dobro…“ (1. Mojžíšova 50:20).
Zkus pochopit, že Boží záměry nakonec vždy zvítězí nad lidskými plány. Jestli si tě Bůh chce použít, požehnat ti a dát ti úspěch, nemůže mu v tom nikdo zabránit, leda ty sám. Udržuj si tedy čisté srdce a správný postoj! Pavel napsal: „… dávno předtím, než jsme poprvé slyšeli o Kristu … měl na nás upřený zrak, měl pro nás naplánovaný slavný život jako část celkového záměru, který uskutečňuje ve všem a v každém“ (Efezským 1:9-11, přel. z angl.). A proto ve „všem“ hledej Boží ruku.