„Usiluj … dostihneš … získáš vše zpět.“ 1. Samuelova 30:8, přel. z angl.

Zatímco David a jeho muži bojovali, Amálekovci jim zničili domy a zajali jejich rodiny. Davidova armáda nejprve naříkala. Pak se vojáci obrátili o pomoc k Davidovi. Nakonec David hledal Boží tvář a ptal se: ‚„Mám pronásledovat tu hordu? Dostihnu ji?‘ On mu řekl: ‚Pronásleduj! Jistě dostihneš a jistě všechny vysvobodíš‘“ (1. Samuelova 30:8). Všimni si čtyř důležitých bodů:
1) Satan bude útočit na tvé blízké, aby se k tobě dostal. Může to být těžký útok, například tvůj muž přijde o práci nebo si tvá žena najde v prsu bulku. Nebo to může být něco menšího jako třeba drobné napětí v rodině nebo nedostatek vaší vzájemné pozornosti. Musíš být stále ostražitý a rozpoznávat satanovy útoky, aby ses proti nim mohl bránit.
2) Měj k lidem lásku, ale opírej se jedině o Boha. Lidé, kteří jeden den bojovali Davidovi po boku, se další den obrátili proti němu. Proto musíš sílu, strategické postupy i řešení hledat u Boha, ne jinde.
3) Mluv sám se sebou a s Hospodinem správně. „David však našel posilu v Hospodinu, svém Bohu“ (1. Samuelova 30:6). Jestli chceš propadnout malomyslnosti, mluv o své situaci s lidmi. Jestli chceš povzbuzení, mluv s tím, kdo tvou situaci může změnit, s Pánem. Bible říká: „Uzdravený (povznášející, pozitivní, inspirující) jazyk je stromem života…“ (Přísloví 15:4, ČSP). Nauč se tedy mluvit správně.
4) Co jsi ztratil, můžeš získat zpět. Bůh Davidovi řekl: „Usiluj … dostihneš … získáš vše zpět.“ (1. Samuelova 30:8, přel. z angl.). A co Bůh tehdy udělal pro Davida a jeho muže, udělá i pro tebe, pokud ho budeš hledat.