„Popudlivý člověk dělá hlouposti…“ Přísloví 14:17, ČSP

Když člověk ztratí nervy a vybuchne, říkáme, že se mu situace vymkla z ruky. V angličtině tato fráze odkazuje k hlavě kladiva, která se uvolnila z násady právě ve chvíli, kdy chtěl kladivo někdo použít. Taková situace vede k několika nepříliš dobrým důsledkům:
1) Kladivo se stane nepoužitelným. Zpráva, kterou se snažíš sdělit, může být velmi důležitá, ale způsob, jakým ji sdělíš, určí, zda dosáhneš požadovaného výsledku nebo ne. Jednoduše řečeno, pokud tě lidé nevezmou vážně, nedosáhneš výsledku, ve který si doufal.
2) Hlava kladiva způsobí škodu. Tím, že nekontrolovaně odletí, velmi pravděpodobně poškodí to, co jí bude stát v cestě. Slova vyslovená v hněvu způsobují zranění, a někdy tyto rány mohou přetrvat po celý život. Jakub napsal: „Víte, milovaní bratři, že každý člověk má být pohotový k slyšení, ale pomalý k mluvení, pomalý k hněvu. Lidský hněv přece k spravedlnosti před Bohem nevede“ (Jakub 1:19-20, B21).
3) Spravit kladivo a napravit škodu může trvat dlouho. A v některých případech to ani spravit nelze. Zde je několik biblických veršů, které si připomeň, než popustíš uzdu své zlosti. Ještě jednou: „Popudlivý člověk dělá hlouposti…“ (Přísloví 14:17, ČSP). Nebo: „Odlož hněv a zanech rozhořčení, nevzrušuj se, ať se nedopustíš zlého“ (Žalm 37:8). „Prozíravost činí člověka shovívavým, promíjet přestupky je jeho ozdobou“ (Přísloví 19:11). „Nebuď snadno popudlivý k hněvu, mrzutost odpočívá v klíně hlupáků“ (Kazatel 7:9, B21).
Slovo pro dnešní den tedy je: Ať se ti hněv nevymkne z rukou!