„Kdo chodívá s moudrými, stane se moudrým, kdežto tomu, kdo se přátelí s hlupáky, se povede zle.“    Přísloví 13:20

Ne každý, s kým se sblížíš, je schopen jít tam, kam tě Bůh chce vést. Někdy k tomu daný člověk není emocionálně zralý, jindy má jinou vizi než ty. Jak tedy poznáš, kdy je čas vztah ukončit?
Vyhýbej se vztahům, které tě vysávají. To vyžaduje stanovit si předem jasné hranice pro vztah. Nemáš čas na to, abys trávil život narovnáváním nedorozumění, raněných citů a dotčeného ega. Jak daleko jsi ochoten zajít? Kolik hodláš investovat? Pokud překročíš svůj rozpočet, ocitneš se na mizině. Osobní emocionální a fyzický bankrot kvůli tomu, aby se někdo cítil dobře, může znít šlechetně, ale není to tak. Lidé, kteří jsou emocionálně a fyzicky na dně, končí různě, od nervového zhroucení až po mimomanželský poměr. Ale i když neskončí takto, selžou, protože s sebou táhnou příliš zátěže, a nedosáhnou v životě svého Bohem daného určení.
Pokud cítíš, že vztah nefunguje, zastav se a zkoumej ho. Podívej se na situaci objektivně, nikoli emocionálně, a zkoumej všechny její stránky. Někdy je třeba některé aspekty vztahu ukončit, ale ostatní zachovat. Můžeš mít vztah, který v určité oblasti funguje, v jiné ale už ne. Když různé aspekty vztahu budeš vnímat jako oddělené části, pomůže ti to mnohé důležité vztahy zachránit. Můžeš pak některou takovou část odstřihnout, ale přitom se pořád radovat z dalších věcí, pro které si vztahu ceníš. Ano, vyžaduje to úsilí a komunikaci, ale ta námaha často za to stojí. Možná máš s daným člověkem nějaké společné zájmy, které je dobré zachovat, zatímco jiné oblasti je třeba odstřihnout, aby se vztah nerozpadl úplně.