„Nemějte s takovými nic společného.“ Efezským 5:7, B21

Někoho opustit nutně neznamená, že už ho nemáš rád. Znamená to, že ten vztah pro tebe není vhodný. Jak by ses s takovou situací měl vypořádat?
1) Nejlepším řešením je někdy postupné oddělení. Z některých vztahů se musíš vymanit pro vlastní dobro. Ale jestli máš lano, které potřebuješ přestřihnout, ještě to neznamená, že ho musíš roztrhat. Ukončit vztah je stresující, tak se to snaž udělat laskavě. Pokud tím lanem, které tě svazuje, jsou neustálé telefonáty, e-maily a návštěvy, je to dobrý bod, kde můžeš se stříháním začít.
2) Nevracej se zpátky. Někteří z nás jsou tak „milí“, že nedokážou vztah ukončit a posunout se dál. Neustále se vracejí zpět, pochybují o svých rozhodnutích a snaží se je přehodnotit. Učiň rozhodnutí jednou, správně a rázně. Lidé se často snaží zlákat tě a přesvědčit tě, že jsi se napoprvé rozhodl špatně. Proto musíš dříve, než se rozhodneš, vyřešit jakékoli pochybnosti. Jestli máš tendenci vracet se zpět ke starým nezdravým vztahům, možná piješ ze špatné studny. Možná se snažíš zaplnit v srdci prázdné místo, které může zaplnit jenom Bůh. Když Ježíš potkal ženu u studny, měla za sebou už pět nevydařených manželství, a právě žila s mužem číslo šest. Ježíš jí řekl: „Každý, kdo pije tuto vodu, bude mít opět žízeň. Kdo by se však napil vody, kterou mu dám já, nebude žíznit navěky. Voda, kterou mu dám, stane se v něm pramenem, vyvěrajícím k životu věčnému“ (Jan 4:13-14).