„Především střez a chraň své srdce, vždyť z něho vychází život.“ Přísloví 4:23

Kdosi moudrý řekl: „Nejsi tím, kým si myslíš, že jsi. To, kým jsi, je dáno tím, jak přemýšlíš.“ Trvalá změna vždy začíná novým myšlením. Jak se staneš křesťanem? Tak, že činíš pokání ze svých hříchů a vložíš svou důvěru v Krista.
Řecké slovo pro pokání je metanoia a znamená změnu smýšlení. Neměníme se silou vůle, ale proměňující mocí Božího slova, pokud ho každý den používáme k obnově mysli. Bible jasně učí, že způsob, jakým přemýšlíme, určuje to, jak se cítíme, a to, jak se cítíme, určuje, jak jednáme. Pokud chceš změnit své jednání, musíš se vrátit ke zdroji a změnit způsob svého myšlení. Možná někdy jednáš uraženě. Proč? Protože se cítíš uraženě. A proč se cítíš uraženě? Protože jsi v mysli uražený. Totéž platí pro hněv, obavy, chtíč a další destruktivní myšlenkové vzorce. Ježíš řekl: „Poznáte pravdu a pravda vás učiní svobodnými“ (Jan 8:32).
Když svůj život vybuduješ na pravdě, když budeš žít se správnými myšlenkami, nikoli s mylnými představami nebo falešným přesvědčením, a když tvé myšlení bude založeno na Božím slově, budeš osvobozen. Zjistíš, že tě tvé staré zvyky, pocity a skutky začínají opouštět. Pokud se zaměříš jenom na odstranění špatných myšlenek, vytvoříš vakuum, do něhož se špatné myšlenky mohou znovu vrátit. Když ale špatné myšlenky nahradíš dobrými myšlenkami z Písma, Bůh ti dá sílu, abys žil život plný požehnání a užíval si ho.