„O tvých pravidlech přemítám, abych na tvoje stezky dbal.“ Žalm 119:15, B21

V angličtině se pro rozjímání používá jako synonymum slovo „ruminace“, které znamená „přežvykování“. To je to, co dělá kráva, když tráví potravu. Kráva ukusuje trávu a polyká ji v celku. V jednom z jejích žaludků píce chvíli zůstane ležet a pak se vrátí do huby, kráva ji pořádně přežvýká a znovu spolkne. Tento proces pokračuje ve všech čtyřech žaludcích. To je přežvykování. Kráva si z trávy vytáhne každý gram živin.
A rozjímání je takové duchovní přežvykování. Rozjímání neznamená, že zařadíš mysl na neutrál, ani že o ničem nepřemýšlíš. Naopak, znamená to vážné přemýšlení o tom, co čteš. Například se zastavíš nad jedním veršem z Písma a ptáš se: „Co to znamená pro můj život?“ Mluvíš o tom sám se sebou a mluvíš o tom s Bohem. Bible říká toto: „Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu. … A Bůh pokoje bude s vámi“ (Filipským 4:8-9). Všimni si, že máme přemýšlet o různých kategoriích dobrých věcí, a v důsledku toho se vyhýbat přemýšlení o jejich opaku.
V listu Koloským čteme: „Nechť ve vás přebývá slovo Kristovo v celém svém bohatství…“ (Koloským 3:16). Každý den bys měl strávit alespoň deset až patnáct minut tím, že se zastavíš, přečteš si kousek z Bible a hluboce se zamyslíš nad tím, co jsi právě přečetl. Poté o tom promluv s Pánem v modlitbě. To je základ pro duchovní změnu a růst.