„… dokonalá láska strach zahání…“ 1. Janova 4:18

Položme si otázku: Proč je pro nás tak těžké jít v modlitbě k Bohu, když jsme přirozeně přitahováni k lidem, kteří nás milují? Odpovědí je, že potřebujeme čerstvé zjevení jeho lásky k nám! Pavel se modlil za efezskou církev, aby: „… mohli spolu se všemi bratřími pochopit, co je skutečná šířka a délka, výška i hloubka: poznat Kristovu lásku, která přesahuje každé poznání…“ (Efezským 3:18-19).
Kristova láska přesahuje každé poznání, je nade vším, co lze očekávat nebo si zasloužit. Pravdou je, že Bůh by tě nemohl milovat více, než tě miluje právě teď. Přemýšlíš, jaká je jeho láska? Podívej se na kříž. I kdybys byl jediným člověkem, který kdy žil na zemi, Kristus by pro tebe zemřel. Kolik jeho láska stojí? Nic! Není v tom žádný háček. Neudělal jsi nic, aby sis ji zasloužil, a když něco pokazíš, nemůžeš o ni přijít. „… výšina ani hlubina ani nic jiného v celém stvoření nás nemůže oddělit od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu!“ (Římanům 8:39, B21). Jakmile to jednou přijmeš, můžeš uznat svou slabost, hledat Boží pomoc, posilnit se a využívat talenty, které ti Bůh dal. Jestli věříš, že tě Bůh miluje na základě toho, kým jsi v Kristu, máš tu nejlepší sebeúctu, která se rodí z Boží úcty k nám. A jelikož jeho láska je jediná „dokonalá láska“, znamená to, že zahání strach.
Čeho se tedy bojíš? Že nedostaneš, co potřebuješ? Že ztratíš něco, co máš? Jan říká: „V lásce není žádný strach. Láska, jež došla naplnění, zahání strach pryč, neboť strach přináší muka. Kdo se však bojí, nedošel v lásce k naplnění“ (1. Janova 4:18, B21). Požádej dnes Boha o čerstvé zjevení jeho lásky k tobě a měj při tom na mysli, že toho, koho miluje, si váží, ochraňuje ho a stará se o něj.