„… hledejte to, co je nad vámi… K tomu směřujte, a ne k pozemským věcem.“        Koloským 3:1-2

Marcus Aurelius řekl: „Náš život je takový, jaký ho udělají naše myšlenky.“ Špatné myšlenky bohužel nezastavíš tím, že se budeš více snažit. Můžeš ale udělat jedno – „nastavit svou mysl“. Základní kontrola, kterou máš, pokud jde o mysl, je tvá schopnost vybrat si, čemu budeš věnovat pozornost. V každém okamžiku je ve tvých schopnostech obrátit své myšlenky jedním nebo druhým směrem. To vysvětluje, proč mohou mít dva lidé za naprosto stejných okolností úplně odlišné pohledy a zkušenosti.
Následující úryvky z „psího a kočičího deníku“ tě možná rozesmějí. Doufejme však, že tě také přimějí se zastavit a zamyslet se nad tím, jak tvůj postoj může ovlivnit situaci. Psí deník: „8:00 – Snědl jsem psí žrádlo. To dělám rád! 9:00 – Projel jsem se autem. To dělám rád! 9:40 – Byl jsem vyvenčen v parku. To dělám rád! 10:30 – Nechal jsem se drbat a mazlit. To dělám rád! 12:00 – Snědl jsem oběd. To dělám rád! 13:00 – Hrál jsem si v trávě. To dělám rád! 15:00 – Vrtěl jsem ocasem. To dělám rád! 17:00 – Snědl jsem pamlsek. To dělám rád! 19:00 – Hrál jsem si s míčem. To dělám rád! 20:00 – Koukal jsem se svými lidmi na televizi. To dělám rád! 23:00 – Spal jsem v posteli. To dělám rád!“ A teď se podívejme na kočičí deník: „Devítistý osmdesátý třetí den mého vězení. Moji věznitelé se mi nadále vysmívají podivnými zavěšenými předměty. Jedinou věcí, která mi pomáhá to zvládnout, je sen o útěku.“
Dvě zvířátka, podobné situace, a naprosto odlišné zkušenosti. V čem je rozdíl? Jedno si vybralo správné myšlenky, druhé ne.