„… vyvedl je z temnot … zpřetrhal jejich pouta.“ Žalm 107:14

V Bibli čteme: „A když (Izraelci) ve svém soužení úpěli k Hospodinu, zachránil je z tísně: vyvedl je z temnot … zpřetrhal jejich pouta.“ (Žalm 107:13-14). Bůh tě může osvobodit od všeho, co tě dnes drží v zajetí. Nejen dočasně, ale dlouhodobě: „Když vás Syn osvobodí, budete skutečně svobodni“ (Jan 8:36). Jsou dva kroky, které na cestě ke svobodě potřebuješ učinit:
1) Volej k Pánu. Bůh řekl: „… naleznete mě, když se mne budete dotazovat celým svým srdcem“ (Jeremjáš 29:13). Pryč s důstojností a dobrými mravy – zoufalé situace vyžadují zoufalá opatření! Přestaň se snažit zvládnout to sám. Kdyby ses mohl zachránit sám, nepotřeboval bys Spasitele. Předej vše Bohu: „Všechnu ‚svou starost vložte na něj‘, neboť mu na vás záleží“ (1. Petrova 5:7).
2) Duchovně syť svou duši. Svoboda je proces skládající se ze dvou částí. První je společenství s Ježíšem. Izraelci se na odchod z otroctví připravili tím, že pojedli velikonočního beránka. A Ježíš, beránek Boží, prohlašuje: „Já jsem ten chléb živý, … kdo jí z tohoto chleba, živ bude navěky“ (Jan 6:51). Sdílení pocitů a potřeb s Ježíšem ti ulehčí břemeno, zbaví tě osamělosti a nasytí tvou duši. On přišel „vyhlásit zajatcům propuštění a propustit zdeptané na svobodu“ (viz Lukáš 4:18). Druhou částí je rozjímání nad Písmem. Odmítání Božího slova způsobilo, že se Izraelci stali otroky: „… neboť se vzepřeli tomu, co řekl Bůh, znevážili úradek Nejvyššího. … klesali, a nikde žádná pomoc“ (Žalm 107:11-12). Jestli chceš být osvobozen a zůstat svobodný, syť se každý den životodárným Božím slovem.