„… vždyť strach působí muka…“ 1. Janova 4:18

Ann Landersová, novinářka, která psala sloupky v rubrice Poradna čtenářům, dostávala měsíčně tisíce dopisů. Když se jí ptali, jaký je nejčastější problém čtenářů, odpověděla: „Strach! Lidé se bojí, že přijdou o zdraví, ztratí své bohatství, své blízké. Bojí se života samotného.“ Jestli to dovolíš, strach tě ovládne. „Strach působí muka“ (viz 1. Janova 4:18), a dokud nezlomíš jeho moc, bude tě trýznit. Pokud tvůj život ovládne strach, nemůžeš se radovat z ničeho, co děláš. A rozhodně se nemůžeš radovat z Božích požehnání.
Neuropsycholožka Caroline Leafová říká, že strach je spouštěčem „více než čtrnácti set známých fyzikálních a chemických reakcí a aktivuje přes třicet hormonů a neurotransmiterů“. Je příčinou našeho stresu a napětí. Když v nás strach spustí stresovou reakci, začnou se v našem těle hromadit toxické chemikálie. To je samozřejmě zdraví škodlivé a ohrožuje to naši tělesnou pohodu. Strach z nepřijetí ostatními může způsobit, že si vytvoříš falešnou osobnost, budeš potlačovat své skutečné já a skrývat to, kým tě Bůh stvořil. Strach ze selhání ti může zabránit zkoušet nové věci a neumožní ti vystoupit z komfortní zóny. Strach z budoucnosti ti může bránit užívat si dnešní den.
Strach je duch a nepochází od Boha. „Bůh nám nedal ducha strachu, ale ducha síly, lásky a rozvahy“ (2. Timoteovi 1:7, B21). Odmítni ducha strachu. Čerpej z Boží moci! Věř, že tě Bůh bezpodmínečně miluje a používej zdravé myšlení, které ti dal. Odmítni žít ve strachu.