„… dokonalá láska strach zahání…“ 1. Janova 4:18

Když Bůh říká „neboj se“, v podstatě říká: „Budeš se potýkat se strachem, můžeš ho ale překonat. Můžeš jednat navzdory strachu.“ V Bibli stojí: „… dokonalá láska strach zahání…“ (1. Janova 4:18). Někdy se mylně domníváme, že to znamená, že když budeme Boha milovat dostatečně dokonale, nebudeme mít strach. Tak to ale není.
Jediná dokonalá láska je ta, kterou má Bůh k nám. Je bezpodmínečná. To, co zahání strach, je vědomí, že Bůh tě vždy miluje, provází tě, chrání, podporuje a zaslibuje ti požehnání ve všem, co děláš. A ještě jednu věc dělá – posiluje tvou víru. „Bez víry však není možné zalíbit se Bohu“ (Židům 11:6). Když víš, že v tobě má Bůh zalíbení, pozvedneš se nad svůj strach. Když ti strach zaklepe na dveře a najde tě plného víry, nemůže vstoupit. Proto potřebuješ pravidelně rozjímat nad Božím slovem a naplnit své modlitby vírou. Pokud jsi zvyklý dovolit svým myšlenkám, aby se toulaly, kde se jim zachce, budeš si muset vytvořit nový zvyk rozjímání nad Božím slovem.
Nenech se odradit, jestli zjistíš, že máš dobrý záměr, ale často selháváš. V Bibli se píše: „… chodíme vírou, ne tím, co vidíme“ (2. Korintským 5:7, ČSP). Jak ses naučil chodit? Pořád jsi znovu a znovu padal a vstával, dokud ses to naučil. Když se v mysli rozhodneš promlouvat slova víry, která vzdorují strachu, Duch svatý ti přijde na pomoc a posilní tě. Jeden služebník řekl: „Odvaha není absence strachu, je to schopnost jednat strachu navzdory.“ Takže jdi dál vpřed, zvládneš to!