„Daniel se však rozhodl, že…“ Daniel 1:8, B21

Děláš opakovaně věci, které nechceš dělat, a zabýváš se myšlenkami, které tě svádějí na scestí? Přemáhají tě stále stejná stará pokušení? Mám pro tebe špatnou zprávu: Duchovní znovuzrození nevymaže tvé staré já. Ve skutečnosti zintenzivní boj mezi tvým tělem a duchem. Je tu ale i dobrá zpráva: Můžeš žít život ve vítězství! Jak?
1) Modli se. Ježíš řekl svým učedníkům: „Bděte a modlete se, abyste neupadli do pokušení. Duch je odhodlán, ale tělo slabé“ (Matouš 26:41). Pokud jsi unaven modlitbami za odpuštění poté, co jsi selhal, začni se modlit dříve, než pokušení přijde. Neznamená to, že když se budeš modlit, pokušení nepřijde, můžeš být ale na něho připravený, až přijde. Pokud potřebuješ pomoc, zavolej si posily. Najdi někoho, kdo bude na modlitbách stát s tebou. V Bibli čteme: „Lépe dvěma než jednomu, mají dobrou mzdu ze svého pachtění“ (Kazatel 4:9).
2) Rozhodni se. „Daniel se však rozhodl, že se neposkvrní…“ (Daniel 1:8, B21). Způsob, jak můžeš potlačit své impulsivní reakce, je upevnit svou vůli předem. Když to uděláš, Bůh tě posilní svým Duchem. Kde vzal Daniel sílu ke svému odhodlání? Od Boha. Modlil se třikrát denně (viz Daniel 6:11). Nepřipravuj se na selhání, předcházej nebezpečí! Když se Potífarova žena pokoušela svést Josefa, on „utekl a vyběhl ven“ (viz 1. Mojžíšova 39:12). Josef a Daniel se modlili a rozhodli se, co budou dělat, dříve než přišlo pokušení. A totéž potřebuješ udělat i ty.