„… byli jsme mezi vámi laskaví…“ 1. Tesalonickým 2:7

Buldozery se výborně hodí pro demolici, na stavbu jsou ale nepoužitelné. Měj před očima tento příklad a zeptej se sám sebe: Používám sílu své osobnosti a moc svého postavení k tomu, abych vnutil lidem svou vůli a přiměl je dělat věci podle mých představ? Pokud je odpověď ano, pak pochop jedno: Ti, kdo nejvíce ovládají druhé, mají často největší strach z ovládání! Polož si další otázku: Čeho se bojíš, co by se stalo, kdyby ses k ostatním choval s respektem a zvažoval jejich příspěvky, nápady a rozhodnutí? Je jediným způsobem, který si dokážeš představit pro udržování vztahů, strach a zastrašování?
Nechtěl by sis raději zasloužit lásku druhých tím, že budeš ohleduplný místo krutý? Nebo jsi ochoten se spokojit s ustrašenou podřízeností? Pokud potřebuješ, promluv si s přítelem nebo poradcem a pokus se najít kořeny hlubších problémů, které ovlivňují tvé chování. Snaž se v průběhu příštího týdne nikoho nekritizovat a nikomu neupírej právo volby. Nezapomeň, že i Bůh dává lidem možnost volby. A ty nejsi Bůh. Pokračuj v tom ještě dva týdny nebo tak dlouho, jak bude potřeba, abys svůj panovačný postoj dostal pod kontrolu.
Pavel byl dostatečně plodný na to, aby napsal epištoly, a měl dostatek moci, aby křísil mrtvé, a přesto řekl: „… byli jsme mezi vámi laskaví, jako když matka chová své děti“ (1. Tesalonickým 2:7). Když někdo chyboval, Pavel říkal: „… přivádějte ho na pravou cestu v duchu mírnosti a každý si dej pozor sám na sebe, abys také nepodlehl pokušení“ (Galatským 6:1). Dnešní slovo pro tebe tedy zní: Snaž se být laskavější.