„Leckdo se vydává za bohatého, ačkoli nic nemá…“ Přísloví 13:7

Bible říká: „Leckdo se vydává za bohatého, ačkoli nic nemá, někdo se vydává za chudého, a má velké jmění“ (Přísloví 13:7). Je požehnáním mít věci, které si můžeš koupit za peníze, pokud přitom neztrácíš ze zřetele to, co se koupit nedá. Za peníze lze koupit cokoli, co je na prodej. Ty nejdůležitější věci v životě, jako je zdraví a vztahy, se ale koupit nedají, protože nejsou na prodej. Většina toho, co Bible říká o penězích, se dá shrnout do těchto tří základních vět:
1) To, co jsi, je důležitější než to, co máš. „Lepší je chudák žijící bezúhonně než falešný obojetník, byť bohatý“ (Přísloví 28:6).
2) To, co v tobě vidí Bůh, je důležitější než to, co máš. „Je lépe mít málo a bát se Hospodina, než mít velký poklad a s ním neklid“ (Přísloví 15:16).
3) To, co si o tobě myslí druzí, je důležitější než to, co máš. „Výborné jméno je nad hojné bohatství, lepší než stříbro a zlato je přízeň“ (Přísloví 22:1).
Nedělej si starosti s tím, jak držet krok s „Novákovými“. Novákovi mohou být jen krůček od bankrotu nebo rozvodového soudu. Navíc pokud bys je i dohnal, oni by si prostě vzali další půjčku. Pravdou je, že nikdy nebudeš spokojený s tím, co máš, dokud se nenaučíš být spokojený s tím, co mají druzí – a ty ne. Bible nám říká, že chamtivost je hřích. A chamtivost je prostě neschopnost těšit se z toho, co ti Bůh dal!