„Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší?“ Matouš 18:21

V Bibli čteme: „Tehdy přistoupil Petr k Ježíšovi a řekl mu: ‚Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Snad až sedmkrát?‘ Ježíš mu odpověděl: ‚Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesátkrát sedmkrát‘“ (Matouš 18:21-22). Sedmdesát krát sedm se rovná čtyřem stům devadesáti. Zmíněn je tvůj „bratr“, někdo, s kým musíš žít nebo pracovat a komu jsi povolán odpustit. Ježíš v podstatě řekl: „Odpusť a nepřestávej odpouštět, pokud si chceš vztah s tím člověkem zachovat.“
Přiznejme si, že všichni děláme chyby, protože máme v různých oblastech nedostatky. Dokonalý je jenom Bůh. Připomeň si Ježíšova slova: „Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí“ (Lukáš 23:34). Pravdivější slova nikdy nebyla vyřčena, a je jen málo konceptů, na něž je důležitější v oblasti vztahů pamatovat. Ačkoli je naprosto normální cítit hněv a je to přirozená lidská reakce na špatné zacházení, existuje velký rozdíl mezi zdravým hněvem a sžíravou emocí hořkosti. Hořkost je pro vztahy jako rakovina. Spisovatelka Maya Angelouová řekla: „Hořkost se živí na svém hostiteli. Na objekt nespokojenosti nemá žádný vliv.“ V tomto případě je „hostitelem“ vztah a lékem k uzdravení je odpuštění.
Ježíš řekl: „Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi“ (Lukáš 6:31). Nabízet odpuštění do té míry, do jaké bys ho sám rád přijímal, zajistí, že vztah zůstane zdravý a bez hořkosti. Je to někdy hodně těžké? Ano, ale pokud se budeš modlit, Bůh ti dá milost to zvládnout!