„Neopíjejte se vínem … ale nechávejte se naplnit Duchem.“ Efezským 5:18, B21

Křesťanský život není jenom život změněný, je to život vyměněný. V okamžiku obrácení odevzdáváme svůj starý život Bohu a on nám místo něj dává život nový. Dělá však ještě více. Přichází, aby v nás žil mocí Ducha svatého. Pavel postavil do kontrastu opilost vínem a naplnění Duchem. Jedno způsobuje, že ztrácíš kontrolu, zatímco to druhé ti umožňuje kontrolu převzít. Jedno je kontraproduktivní, zatímco druhé je produktivní. Jedno tě činí bezmocným, druhé tě posiluje. Jedno ti přináší smutek, druhé radost. Tento verš z Písma není ani zaslíbení, ani možnost. Je to příkaz: „Nechávejte se naplnit Duchem“ (viz Efezským 5:18, B21). Dál Pavel přináší tři znamení života naplněného Duchem:
1) „Zpívejte Pánu, chvalte ho z celého srdce“ (Efezským 5:19). Je zde řeč o písni, která nevychází z okolností, ale vzniká navzdory nim. „Kolem půlnoci se Pavel a Silas modlili a zpěvem oslavovali Boha … Rázem se otevřely všechny dveře a všem vězňům spadla pouta“ (Skutky 16:25-26). Chválení Boha může otvírat dveře a uvolňovat řetězy.
2) „… a vždycky za všecko vzdávejte díky Bohu…“ (Efezským 5:20). Duchem naplnění lidé mají stejné problémy jako všichni ostatní. Nezaměřují se však na své potíže, uvědomují si svá požehnání a zůstávají pozitivní, optimističtí a vděční.
3) „V poddanosti Kristu se podřizujte jedni druhým…“ (Efezským 5:21). Duchem naplnění lidé jsou „zaměřeni na druhé“. Vědí, že to, co udělají pro někoho jiného, Bůh udělá pro ně (viz Efezským 6:7-8).