„Rozpomeň se na … své služebníky, kterým jsi sám při sobě přísahal…“2. Mojžíšova 32:13

Jestli si nejsi jistý, že tvé modlitby mohou změnit situaci, v níž se právě nacházíš, přečti si, jak se Mojžíš přimlouval u Boha, aby nezničil Izraelce kvůli zlatému teleti a páchání modloslužby: „Mojžíš však prosil Hospodina, svého Boha, o shovívavost: … ‚Rozpomeň se na Abrahama, na Izáka a na Izraele, své služebníky, kterým jsi sám při sobě přísahal a vyhlásil: Rozmnožím vaše potomstvo jako nebeské hvězdy a celou tuto zemi, jak jsem řekl, dám vašemu potomstvu, aby ji navěky mělo v dědictví.‘ A Hospodin se dal pohnout k lítosti nad zlem, o němž mluvil, že je dopustí na svůj lid“ (2. Mojžíšova 32:11-14).
Mojžíš pro život svého lidu jednou ležel tváří k zemi, jindy stál před Boží tváří. Klečel na kolenou, ukazoval prstem, zvedal ruce, proléval slzy, trhal svůj plášť a zápasil jako Jákob u potoka. Všimni si, jak se modlil. Připomínal Bohu jeho smluvní zaslíbení. Stál na Slově! Jestli existuje něco, čím upoutáš Boží pozornost a způsobíš, že Bůh zareaguje na tvé potřeby, pak je to, když se postavíš na jeho Slovo. Boží slovo je v každé situaci vždy Boží vůlí pro danou situaci. „Máme v něho pevnou důvěru, že nás slyší, kdykoliv o něco požádáme ve shodě s jeho vůlí. A víme-li, že nás slyší, kdykoliv o něco žádáme, pak také víme, že to, co máme, jsme dostali od něho“ (1. Janova 5:14-15).
Jsi jako elektrický vodič, kterým může Boží moc a přítomnost proudit do jakékoli situace, a pomocí modlitby otáčíš vypínačem. Takže místo aby sis stěžoval na svou situaci, začni se za ni modlit.