„Toto budou jeho královské tituly…“ Izajáš 9:5, přel. z angl.

Jack Hayford napsal: „Kdo je toto betlémské dítě, které se stalo tělem, jež vyvolalo zpěvy andělů, tento vánoční Kristus? Odpověď přichází se zvučnou autoritou. Je to Vykupitel, v němž ‚máme vykoupení‘ (viz Koloským 1:14). Nás, kteří věříme v jeho jméno, ‚učinil způsobilými‘ (viz Koloským 1:12, ČSP), ‚vysvobodil nás a přenesl‘ (viz Koloským 1:13) do nového království za cenu, kterou jednou provždy zaplatil, aby nám zajistil svobodu, potenciál a obecenství. Je to ten, kdo nám zjevuje ‚obraz Boha neviditelného‘ (viz Koloským 1:15). Závoj tajemství je odstraněn, nikdo se nepotřebuje ptát, jaký je Bůh. Jeho Syn Ježíš přišel odhalit jeho srdce, jeho přirozenost, jeho cesty, jeho skutečné já. Kristus zjevuje celého Otce, vše, čemu kdy můžeme zatoužit porozumět (viz Jan 14:9).
On je Stvořitel: ‚… v něm bylo stvořeno všechno…‘ (Koloským 1:16). Všechny věci na nebi i na zemi byly učiněny pro jeho užitek, radost a slávu. On je ten, který udržuje a: ‚… všechno v něm spočívá…‘ (Koloským 1:17). On, Slovo, slovem povolal věci do existence (viz Jan 1:3) a ‚nese všecko svým mocným slovem‘ (viz Židům 1:3). A stejně jako Boží slovo tvoří (viz Židům 11:3), tak také i zachovává. On je tím, kdo vede, je ‚hlavou těla – totiž církve‘ (viz Koloským 1:18).
Toto postavení si získal díky své prokázané moci a autoritě, kterou dosvědčil svým zmrtvýchvstáním. On, jenž stvořil všechny bytosti i mocnosti (viz Koloským 1:16), se omezil do rámce svého vlastního stvoření a dobrovolně podstoupil smrt (viz Filipským 2:6-9). Ke zděšení pekla však vstal z mrtvých, způsobil, že se zrodila církev, a nyní je Pánem nade vším.“