„Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek.“ Žalm 23:1

Možná ses v dětství učil nazpaměť Žalm 23. Jeho živé vizuální obrazy v nás zůstávají po celý život. Spisovatelka Hannah Whitallová Smithová řekla: „Všichni se potřebujeme vrátit zpátky do dětského pokoje, znovu se chopit svých dětských veršů, číst je s inteligencí dospělého věku, zároveň jim ale věřit celou svou starou dětskou vírou.“ V dospělosti se stáváme unavenými a ztrácíme prostou radost, která je potřebná v životě plném stresu. Potřebujeme si pamatovat tyto tři věci:
1) Kdo je náš pastýř. Náš Pán. To on je zdrojem všeho, co budeme kdy potřebovat, počínaje spasením. Ježíš řekl: „Já jsem dobrý pastýř. Dobrý pastýř položí svůj život za ovce“ (Jan 10:11).
2) Co je úkolem pastýře. Je ochránce a živitel ovcí. Ví, jak si poradit se svéhlavými, tvrdohlavými a zranitelnými ovcemi a jak o ně pečovat. Dlouho předtím, než Ježíš přišel jako náš pastýř, Otec řekl: „Já zachráním své ovce a nikdo je už nebude loupit. … Ustanovím nad nimi jednoho pastýře, který je bude pást, Davida, svého služebníka. Ten je bude pást a ten bude jejich pastýřem“ (Ezechiel 34:22-23).
3) Co je úkolem ovce. Plně důvěřovat pastýři. Pokoušet se dělat jeho práci nás vyčerpá a srazí. Musíme veškerou svou starou dětskou vírou věřit, že Ježíš je spolehlivý, oddaný a schopný pastýř, a pak podle toho jednat. Vědomí, že jeho dobrota a milosrdenství nás budou provázet po všechny dny našeho života, nás zbavuje současných starostí a rozptyluje všechny naše budoucí obavy.