„Po nějaké době měl Abram vidění, ve kterém dostal Hospodinovo slovo…“1. Mojžíšova 15:1, B21

Když ti Bůh dává vizi pro život, nesdělí ti předem všechny detaily. Jednoduše řekne jako Abramovi: „Neboj se, Abrame, já jsem tvůj štít, tvá nesmírná odměna“ (1. Mojžíšova 15:1, B21).
Co zahrnovala Abramova vize? „I řekl Hospodin Abramovi: ‚Odejdi ze své země, ze svého rodiště a z domu svého otce do země, kterou ti ukážu. Učiním tě velkým národem, požehnám tě, velké učiním tvé jméno. Staň se požehnáním!‘“ (1. Mojžíšova 12:1-2). Kolik mu tehdy bylo? „Abramovi bylo sedmdesát pět let, když odešel z Cháranu“ (1. Mojžíšova 12:4). Co opouštěl? „Abram byl velice zámožný, měl stáda, stříbro i zlato“ (1. Mojžíšova 13:2). Jak tedy reagoval? „Abraham věřil, a proto uposlechl, když byl povolán, aby šel do země, kterou měl dostat za úděl; a vydal se na cestu, ačkoli nevěděl, kam jde“ (Židům 11:8).
Abram by ti nedokázal říct, kde skončí nebo jak se tam dostane. Věděl pouze, že mu Bůh řekl, aby opustil bezpečný přístav, kde pobýval. Měl bys rozumět tomu, že to, co jsi ochoten opustit, často rozhoduje o tom, co ti Bůh může svěřit. Možná si říkáš, že bys potřeboval víc informací. Vše se ale dozvíš časem! S každým krokem víry, který uděláš, ti Bůh odhalí další detail. Sdělí ti pouze to, co potřebuješ vědět. Říká ti tedy Bůh, který řekl Abramovi: „Odejdi do země, kterou ti ukážu“ (viz 1. Mojžíšova 12:1), něco podobného? Neboj se, jen s vírou vykroč a poslechni ho.