„Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku jedni k druhým.“ Jan 13:35

Viděl jsi někdy plakát, na němž tři muži představují každý odlišnou verzi Ježíše? První vypadá jako neotesaný horal, druhý jako opálený atlet, třetí je útlý a jemných způsobů. Dole je nápis: „Povstane skutečný Ježíš?“
Ve třinácté kapitole Janova evangelia povstává skutečný Ježíš. Říká nám, že to, o co mu jde, je láska, a chce, aby o ni šlo i nám! V horní místnosti si Ježíš uvědomil, že se jeho čas krátí. Kříž se blížil, Jidáš se chystal ho zradit, a on musel připravit své učedníky, aby mohli pokračovat v díle bez něho. Jako kdyby ses zeptal pastora: „Kdybyste měl mít poslední kázání, o čem by bylo?“ Nebo učitele: „Kterou velkou pravdu byste svým studentům rád sdělil?“ Či rodičů: „Kdybyste mohli svým dětem říct jen jednu věc, co by to bylo?“ Ježíš to řekl jasně: „Nové přikázání vám dávám, abyste se navzájem milovali; jako já jsem miloval vás, i vy se milujte navzájem. Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku jedni k druhým“ (Jan 13:34-35). Podobně jako poslední vůle a závěť, Ježíšovo poslední poselství je důležité nejen kvůli svému obsahu, ale i kvůli tónu a načasování. Je shrnutím jeho života i naší odpovědností vůči Bohu a bližním, tedy milovat je!
Láska není jen to, co říkáš, je to to, co děláš. Jdi dnes proto ven a najdi způsob, jak prakticky vyjádřit Boží lásku lidem, s nimiž se setkáš! Budou z toho mít potěšení, a ty také.