„… v slabosti nabývali síly, vedli si hrdinsky v boji…“ Židům 11:34

Autor listu Židům napsal: „Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o Gedeónovi, Barákovi, Samsonovi, Jeftovi, Davidovi, Samuelovi a prorocích, kteří … v slabosti nabývali síly, vedli si hrdinsky v boji, zaháněli na útěk vojska cizinců…“ (Židům 11:32-34). Některé z nejznámějších biblických příběhů o úspěchu se týkají lidí, kteří bojovali se svými slabostmi a charakterovými vadami. Tito lidé se utápěli ve zdánlivém neúspěchu a porážce, díky Boží milosti však překážky a nepřízeň osudu překonali. Hlavním tématem Bible je vzkříšení, nové povstání!
Jak se tedy můžeš vypořádat s neúspěchem, když se mu nemůžeš vyhnout, nemáš se mu poddat a nesmíš dopustit, aby ovlivnil tvé myšlení? Především změň svůj postoj. Komiksová postava Homera Simpsona shrnula postoj mnoha z nás, když řekla: „Děti, snažily jste se, jak nejlépe jste uměly, ale neuspěly jste. Poučení zní – už to nikdy nezkoušejte.“ Zdá se, že Homer je klasický nedouk! V jiné epizodě vtipkuje: „Snažit se o něco je prvním krokem k neúspěchu.“ Pointa je v tom, že Homer se nikdy nesnaží, takže stejně jako mnoho skutečných lidí zůstává zaseklý na jednom bodě. Lidé, kteří v životě uspějí, mají víru a vytrvalost. Odmítají se vzdát, rozhodli se, že se nenechají porazit neúspěchem.
Všimni si slov „v slabosti nabývali síly“ (Židům 11:34). Možná začínáš jako slabý, díky Boží milosti se však můžeš stát silným. Můžeš povstat z popela neúspěchu, dosáhnout svých cílů a žít tak, jak Bůh zamýšlí. Jak to víme? Protože to říká Boží slovo!