„A Hospodin mluvil s Mojžíšem tváří v tvář, jako když někdo mluví se svým přítelem.“     2. Mojžíšova 33:11

Při rozhovoru s blízkým přítelem jsi uvolněný, důvěřivý, bez obav a otevřený. Nemusíš si dávat pozor na každé slovo a můžeš vyjádřit, co cítíš, aniž by ses bál, že budeš odsouzen nebo odmítnut. Právě tak, jako dva přátelé, kteří si důvěřují a jsou k sobě upřímní, spolu mluvili Mojžíš a Bůh. Říkali na rovinu, co cítí a co si myslí, bez církevní hantýrky či náboženského žargonu.
Izraelci si vyrobili zlaté tele, aby ho uctívali. Bůh se na ně rozhněval natolik, že se jich chtěl zříct a vybrat si nový lid. Mojžíš se ocitl v krizové situaci a vážně s Bohem diskutoval o jejím řešení. V podstatě Bohu řekl: „Ty to vidíš z jedné strany, Pane. Já to vidím jinak, a tvůj postoj mě velmi zneklidňuje!“ To zní jako upřímná výměna názorů mezi přáteli. Mojžíš se nechoval neuctivě, byl vůči Bohu otevřený a upřímný. Znali se natolik dobře, že spolu mohli mluvit „tváří v tvář, jako když někdo mluví se svým přítelem“ (viz 2. Mojžíšova 33:11).
Modlíš se také tak? Bez póz, prostě od srdce k srdci říkáš, co chceš říct svému příteli Bohu? S Mojžíšem Bůh měl takový vztah a s tebou ho chce mít také! Náboženská klišé a seznamy proseb, s nimiž obvykle přicházíme, neumožňují navázat s Bohem hluboké a osobní spojení. Raději se před ním otevři. Jdi k jádru věci. Řekni mu, z čeho ve svém názoru vycházíš, co skutečně cítíš, co si myslíš a po čem toužíš. Pak si vyslechni, jak to vidí on. Jinými slovy, měj s Bohem přátelský vztah!