„Tak zdolal David Pelištejce prakem a kamenem…“ 1. Samuelova 17:50

Pastor Chuck Swindoll řekl: „Goliáš mi připomíná šilhavého vrhače diskem. Nepřekonal sice žádný rekord, rozhodně ale nedal divákům spát! Každý den se promenoval po svazích ‚doliny Posvátného stromu‘ a vyhrožoval. Jedinou odpovědí izraelských vojáků byla rozklepaná kolena a drkotání zubů! Obrova strategie strachu a zastrašování fungovala, dokud jej David nekonfrontoval s Hospodinem zástupů. Potom: ‚… zdolal David Pelištejce prakem a kamenem, zasáhl Pelištejce a usmrtil ho…‘ (1. Samuelova 17:50).
Z toho dodnes plynou dvě nadčasové pravdy. Zaprvé, bitvu nevyhraješ tím, že použiješ techniku nepřítele. Když bojuješ zbraněmi světa, stáváš se podobným světu. Bible říká: ‚David neměl v ruce meč‘ (1. Samuelova 17:50, ČSP). Jeho nejmocnější zbraní, tím, co jej činilo jedinečným a co mu zajistilo vítězství, byl jeho vnitřní štít víry. Zbavoval jej strachu, projasňoval mu zrak a dodával mu klid uprostřed chaosu. Zadruhé, přemáhání obrů vyžaduje zručnost a disciplínu. Ovládat prak a kámen Ducha je mnohem delikátnější než máchat fyzickým kyjem. Pavel napsal: ‚Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla‘ (Efezským 6:12).
Všimni si jedné věci – zápas není kolektivní sport. Goliáš řekl: ‚Vyberte si někoho, ať ke mně sestoupí. Když mě v boji přemůže…‘ (1. Samuelova 17:8). Po celou dobu boje jsi jediným terčem nepřítele. Pokud čelíš svému osobnímu obrovi, buď jako David, odevzdej ho Bohu, připrav svůj prak a nech Boha, aby pro tebe vybojoval vítězství.“