„Moudrost shůry je … ochotná dát se přesvědčit…“ Jakub 3:17

Flexibilní lidé jsou šťastní lidé. Zažívají mnohem méně stresu než lidé nepružní, kteří trvají na tom, aby se věci dělaly vždy určitým způsobem. Jedním z důvodů, proč je pro nás nepružnost tak stresující, je to, že k dosažení svých cílů potřebujeme myslící lidské bytosti, které mají často vlastní představy, odlišné od těch našich.
Pokud nepatříš k lidem otevřeným pro nové způsoby jednání, protože je vnímáš jako osobní odmítnutí svých vlastních představ, požádej Ježíše, Velkého lékaře, aby na tobě provedl opravnou operaci. Farizeové byli ztělesněním perfekcionismu a nepružnosti. Když Ježíše obvinili, že nedodržuje sobotu, odpověděl jim: „Sobota byla učiněna pro člověka, a ne člověk pro sobotu“ (Marek 2:27, ČSP).
Nakolik přizpůsobivý jsi ty? Chováš se doma tak specificky, že se tvá rodina bojí, aby neporušila některý ze tvých nekonečných požadavků? Musí být ručníky vždy poskládané určitým způsobem? Pokud je nutné změnit plány, přivádí tě to do problémů a rozpaků, nebo se zastavíš a uvažuješ o tom, že Bůh má možná jiný záměr? Nesnaž se ospravedlnit své chování tím, že se budeš schovávat pod plášť „dokonalosti“. Ano, přál by sis, aby byly věci udělány co nejlépe, snaž se však pochopit, kdy tvé chování opouští rámec dokonalosti a začíná hraničit s nepružným perfekcionismem, který vytváří stres nejen pro tebe, ale i pro ostatní. Dnešní slovo pro tebe tedy zní – uvolni se. Ohni se trochu. Zkus se nechat unášet proudem.